Verplichting tot LED verlichting.

Verplichte LED verlichting EIA regeling kantoor

De discussie over de CO2 uitstoot is al eventjes bezig. Hoe kan het kabinet zorgen dat er minder CO2 uitstoot zal zijn. Dit maal gaan we het niet hebben over de boeren of het verkeer, maar over verlichting. Volgens Van der Leen, lid van de GroenLinks- fractie, is er een mogelijkheid om 1 megaton CO2 te besparen.

Waarmee kan dat? Met LED! Volgens Van der Lee is het een kosteneffectieve, energie besparende en op korte termijn uitvoerbare optie. Het gaat er dus om dat alle bedrijven in Nederland per 1 Juli 2020 over moeten zijn op LED verlichting. Het is volgens minister Wiebes en staatssecretaris Keijzer een rendabele en laagdrempelige maatregel om op korte termijn energie te besparen in het bedrijfsleven. Zij hebben besloten dan de maatregel opgenomen wordt in de Erkende Maatregelenlijst (EML) wat er voor zorgt dat uw bedrijf zo snel mogelijk over moet op LED, als dat nog niet zo is. Gelukkig maakt de overheid u het een stukje gemakkelijker door financieel mee te denken via de EIA- regeling.

Daarnaast kan het plaatsen van LED verlichting ook nodig zijn, om in 2023 aan de label C-plicht voor kantoorpanden te voldoen.

Wat is de EIA- regeling.

De overheid wil de aanschaf van duurzame bedrijfsmiddelen zoals LED verlichting stimuleren door middel van de Energie Investeringsaftrek. Dit betekend dat u mogelijk een deel van uw investering terug kunt krijgen. Via de EIA regeling maken bedrijven die investeren in duurzame middelen, zoals LED, kans op een behoorlijk fiscaal voordeel. Later meer hierover.

Hoe stapt u over.

Nu het officieel vast staat dat bedrijven over moeten op LED is het nog de vraag hoe we dit gaan doen. Overstappen kan heel eenvoudig zijn, denk bijvoorbeeld aan het plaatsten van panelen en het vervangen van TL buizen.

Panelen.

De meeste kantoorruimtes hebben een systeemplafond. Een systeemplafond LED paneel is ideaal om hierin te plaatsen, ze zijn ultra plat. LED paneel verlichting is er met 3000k en 4000k. De Ypix LED panelen hebben de maat van een standaard plafondplaat en zijn dus één-op-één vervangbaar met een plaat uit het systeemplafond. De Yphix LED panelen zijn er in verschillende maten.

- Rechthoekig LED paneel 120x30 cm

- Vierkant LED paneel 60x60 cm

Wanneer u geen systeemplafond heeft kan een Yphix LED paneel nog steeds een goede oplossing zijn voor u. Ze kunnen namelijk gemakkelijk geïnstalleerd worden door een van de twee soorten ophangsystemen waarover LEDdirect beschikt: een opbouwframe en een ophangset met staalkabels.

TL.

De TL buis ziet u ook volop terug komen bij bedrijven. Misschien heeft u ze al wel hangen. Is het mogelijk om in uw huidige TL buis armatuur een Yphix LED TL buis de plaatsen? Ja! Alleen vereist het een kleine simpele verandering in het armatuur, daarvoor hebben wij een handige instructie video. Naast de losse TL buis die u kunt plaatsen in uw huidige armatuur kunt u er ook voor kiezen om voor een Müller licht LED TL armatuur te gaan. Dit is een lichtbron en armatuur in één. De lamp is erg eenvoudig te installeren. Hiervoor bevestigd u clips aan het plafond en hier klikt u het armatuur in.

LED Batten.

Naast de TL buis en de panelen kunt u ook nog kiezen voor een Müller licht LED Batten. Dit is een armatuur met een geïntegreerde LED. De batten is dus eigenlijk alles in één. Erg eenvoudig te installeren met clips die u bevestigd aan het plafond waar u vervolgens de batten in klikt.

Waterdicht.

Heeft u verlichting nodig die tegen vocht moet kunnen, dan kunt u voor zowel de Müller licht LED TL buis als de LED batten kiezen. Deze hebben beiden een IP- waarde van 65. Dit betekend dat ze stof- en waterdicht zijn. Ideaal voor in een garage, schuur, kelder, buitenruimte of andere vochtige werkruimtes.

Kostenplaatje.

Natuurlijk is het hartstikke interessant om te weten wat u uit uw investering kunt halen. U kunt gebruikmaken van de Energie- investeringsaftrek (EIA). Met de EIA regeling maken bedrijven die investeren in duurzame middelen kan op een fiscaal voordeel. 45% van de totale investering kan worden afgetrokken van de belastbare winst. Dit kan wanneer u voldoet aan de volgende voorwaarde:

- U bent ondernemer in Nederland, Aruba, Curaçao, Sint Maarten of de BES-eilanden.

- U betaalt inkomsten- of vennootschapsbelasting.

- U doet een investering die op de Energielijst staat (in de Energielijst worden dit bedrijfsmiddelen genoemd, in uw geval LED verlichting).

- Het bedrijfsmiddel voldoet aan de eisen van de Energielijst.

- Indien nodig levert u een bewijs aan van de vereiste vergunningen en certificaten.

- Het bedrijfsmiddel is niet eerder gebruikt.

- Het meldingsbedrag voor aangegane verplichtingen en gemaakte voortbrengingskosten bedraagt per melding samen ten minste € 2.500.

- Het maximale meldingsbedrag per kalenderjaar per bedrijf is maximaal € 124 miljoen.


Let er op dat u de investeringskosten op tijd meld. Dit kan namelijk uiterlijk 3 maanden nadat u de investeringsplicht aangaat.

Al met al valt het overstappen naar LED wel mee. Het kan heel simpel, eenvoudig en snel. Het is wellicht een investering, maar met de EIA en de loop van tijd zult u de investering terugverdienen.

Download hier de brochure Energie- investeringsaftrek: (EIA) Energielijst 2020


Heeft u na het lezen van de blog nog vragen? Of komt u ergens niet helemaal uit, aarzel dan niet om contact op te nemen met onze LED experts. Zij staan voor u klaar!

LED verlichting:

E14 LED kaarslamp Polaris B35 2,5W 2700K
  • Extra warm wit (2700K)
  • 250 Lumen (vervangt 25W)
  • Niet dimbaar
€ 2,79 € 2,31
Vanaf € 2,73
LED Batten 60cm Aquafix 20W 4000K IP65
  • Wit licht (4000K)
  • Batten incl. geïntegreerde LED
  • IP65 (straalwaterdicht)
€ 29,99 € 24,79
Vanaf € 29,39
LED strip 5m 12V 3000K IP65 300 SMD 2835 LEDS
  • Warm wit (3000K), IP65
  • Verbruik 4,6W/m, 360lm/m
  • Afm. 5000mm x 10mm x 4,5mm
Aanbiedingsprijs € 31,99 € 26,44 Normale prijs € 39,99 € 33,05

Delen: