10% KORTING OP ALLES!   I   BEREIKBAAR VAN: 08.00-21.00u

Energielabel C kantoren: verduurzaam vandaag nog.

Vanaf 1 januari 2023 moeten elk kantoorgebouw in Nederland minimaal energielabel C hebben. Dit is een eerste stap richting een energieneutrale gebouwde omgeving waar de overheid voor 2050 naar streeft. Indien een pand vanaf 1 januari 2023 niet voldoet aan de eis rondom dit energielabel, zal het niet meer als kantoorpand gebruikt mogen worden. Met name kantoorgebouwen die vóór 2000 gebouwd zijn voldoen nu nog vaak niet en vereisen dus verduurzaming.

Verplichting voor kantoorpanden.

De regeling is geldig voor panden met (gedeeltelijke) kantoorfuncties. Er zijn een aantal redenen waarom een kantoorpand niet hoeft te voldoen aan de verplichting, namelijk als:

  • De gebruiksoppervlakte van de kantoorfuncties minder dan 50% van de totale gebruiksoppervlakte van het gebouw is;
  • De gebruiksoppervlakte van de kantoorfuncties in het gebouw kleiner dan 100 m2 is;
  • Het gaat om monumenten (Erfgoedwet of aangewezen in provinciale of gemeentelijke verordening);
  • Het gaat om een kantoorgebouw dat ten hoogste 2 jaar wordt gebruikt;
  • Het gaat om een kantoorgebouw dat wordt onteigend of aangekocht in het kader van de Onteigeningswet;
  • Het kantoorgebouw geen energie gebruikt om het binnenklimaat te regelen
  • De benodigde maatregelen om energielabel C te realiseren een terugverdientijd hebben van meer dan 10 jaar.

In andere gevallen is de verplichting wel geldig. Meer informatie hierover vindt u op de website van de Rijksoverheid of bekijk de beslisboom om te bepalen of de regeling voor uw pand geldt.

CHECK UW ENERGIELABEL.

Heeft uw pand al een energielabel en is deze nog geldig? Dan hoeft u geen nieuw label aan te vragen en kunt u aan de hand van dat label bepalen of u maatregelen moet nemen. U kunt de status van uw energielabel bekijken via EP-Online. Is er nog geen energielabel aanwezig voor uw pand, dan kunt u via een energieadviseur een inschatting maken over welk label uw pand heeft. Indien nodig neemt u vervolgens energiebesparende maatregelen. Zorg er wel voor dat er op 1 januari 2023 een geldig en geregistreerd energielabel voor uw gebouw is.

Heeft het pand energielabel A t/m C?

Met een geldig energielabel A, B of C voldoet het pand aan de norm van 2023. Dit houdt in dat u op dit moment geen maatregelen hoeft te nemen. Wel is het zo dat er in 2050 gestreefd wordt naar een CO2-arme gebouwde omgeving. Momenteel bestaan er verschillende financiële regelingen die u ondersteunen bij het verduurzamen van uw pand. Met het oog op de toekomst kan het verstandig zijn om alvast energiebesparende maatregelen te onderzoeken en eventueel gebruik te maken van subsidies.

Heeft het pand energielabel D t/m G?

Indien u een energielabel van D of lager is, is het van belang dat u voor 1 januari 2023 voldoende energiebesparende maatregelen treft. Veel winst is vaak al te behalen zonder al te veel bouwkundige ingrepen. Lees verder op deze pagina welke mogelijkheden u onder andere heeft.

Verduurzaming: grote en kleine stappen.

Een gemakkelijke optie om te besparen op energie, is door halogeen- en spaarverlichting te vervangen voor LED. Ook wanneer u geen maatregelen moet treffen door deze regeling, is overstappen naar LED verlichting een goed idee. Het bespaart u namelijk snel en gemakkelijk geld, zowel op de energierekening als op de vervanging van verlichting op lange termijn. De overstap naar LED kan in veel gevallen al voldoende zijn om uw energielabel te verhogen naar het label C.

Energie besparen kan altijd.

Wilt u, eventueel naast deze maatregelen, altijd goed omgaan met uw energieverbruik? Zorg ervoor dat u niet meer verbruikt dan nodig! Denk eens aan bewegingsmelders om verlichting alleen te activeren wanneer iemand in de ruimte is, het actief uitschakelen van apparatuur zoals printers en computerschermen of het groeperen van verlichting zodat u selectiever licht kunt inschakelen. Maar ook het dichthouden van deuren en ramen helpt om de temperatuur in een ruimte gelijk te houden.

Voordelig zakelijk LED verlichting bestellen.

Direct aan de slag met het vervangen van uw verlichting? Als zakelijke klant krijgt u bij ons o.a. altijd korting en offertes op maat en heeft u een vast en deskundig aanspreekpunt. Ook zijn de producten van LEDdirect beschikbaar via het inkoopsysteem 2ba.
Advies nodig? We denken graag met u mee en helpen u aan de juiste oplossing voor uw LED verlichting!

Meer over zakelijk bestellen