LED of halogeen trafo.

Wanneer u uw halogeenspots gaat vervangen door LED spots is het belangrijk stil te staan bij de verschillende 12V trafo's die u wel en zeker niet moet gebruiken bij 12V LED. We onderscheiden 3 soorten 12V transformatoren:

1. Gewikkelde/ferromagnetische trafo
2. Elektronische transformator
3. LED trafo/gestabiliseerde trafo

We lichten de drie soorten transformatoren hieronder toe.

1. Gewikkelde of Ferromagnetische trafo's 

LED kan met de ouderwetse en zogenaamde gewikkelde of ferromagnetische trafo's worden gebruikt. Deze trafo's dienen alleen met een minimale belasting belast te worden. De trafo werkt alleen maar goed wanneer er bijvoorbeeld minimaal 20W (zie uw trafo) aan lampen op wordt aangesloten. Verder geven deze gewikkelde trafo's vaak niet exact 12V, maar bijvoorbeeld 13V of 14V. Dit is zeer schadelijk voor de LED, want deze wordt door de hoge spanning veel te warm! Deze trafo's herkent u direct aan het gewicht; ze zijn zwaar. Nadeel is ook dat deze trafo's kunnen gaan zoemen en dat het sluipverbruik hoog is. Een gewikkelde trafo herkent u aan het volgende symbool:

2. Elektronische transformator 

Deze trafo is veel lichter en kleiner dan een gewikkelde trafo en is meestal niet geschikt voor LED lampen of LED verlichting aangezien deze een minimale belasting hebben welke te hoog ligt na vervanging van uw halogeenverlichting door LED. Deze minimale belasting staat aangegeven op uw trafo. Een elektronische trafo herkent u aan het volgende symbool:

3. Gestabiliseerde trafo/LED transformator

LED trafo of ook wel gestabiliseerde trafo genoemd. Deze trafo's zijn uiteraard perfect geschikt voor LED lampen en verlichting. Ze hebben als groot voordeel dat er geen minimale belasting nodig is en minstens zo belangrijk: het sluipverbruik is zeer laag.

Conclusie: een gewikkelde trafo kan gebruikt worden mits de spanning precies 12V is, een elektronische transformator is meestal niet geschikt voor LED.

Ons advies: een echte LED trafo is het beste is voor uw LED lampen en LED verlichting. Onze LED trafo's zijn allemaal zeer scherp geprijsd, worden gratis bezorgd. U verdient de extra uitgave voor een LED trafo vanzelf terug door het zeer lage sluipverbruik!