Veelgestelde vragen over buitenverlichting.

Buitenverlichting moet tegen verschillende weersomstandigheden kunnen. Waar moet u opletten en hoe sluit u buitenverlichting aan? U leest het hier. Heeft u een andere vraag over buitenverlichting? Neem dan gerust contact met ons op.

WAAR MOET JE OP LETTEN BIJ HET KOPEN VAN BUITENVERLICHTING?

Ten eerste is het voor buitenverlichting van belang om naar de IP-codering van de buitenlamp te kijken. Deze codering bestaat uit 2 cijfers na de letters IP. Deze cijfers geven aan hoe goed de lamp bestand is tegen vocht en stof; erg belangrijk voor buitenverlichting dus. Het eerste cijfer na ‘IP’ geeft de stofdichtheid aan, het tweede cijfer de protectie tegen water. Hierbij geldt voor beiden cijfers dat hoe hoger het cijfer is, des te beter de bescherming.

Voor buiten is IP65 of IP67 geschikt, deze zijn volledig waterdicht. De IP-waarde geldt ook voor de transformator wanneer u deze gebruikt. Als u deze wilt gebruiken voor buitenverlichting, zorg dan dat deze ook een IP-waarde van IP65 of hoger heeft. Daarnaast is het van belang dat u de bekabeling ook waterdicht maakt. Dit kunt u doen door middel van het afdekken van de transformatoren en stroomdraad met bijvoorbeeld onze waterdichte dozen voor trafo's en kabelverbinders. Eventuele dimmers kunt u het best beschermen door bijvoorbeeld een armatuur om de dimmer heen te plaatsen of door dimmer achter een wand te plaatsen.

HOE MOET BUITENVERLICHTING WORDEN AANGELEGD?

Stap 1: Check de IP-codering van de buitenlamp
De IP-codering van een lamp geeft aan hoe goed de lamp tegen stof en vocht kan. Het eerste cijfer na ‘IP’ geeft de stofdichtheid aan, het tweede cijfer de protectie tegen water. Hierbij geldt dat des te hoger het cijfer is, des te beter de bescherming.

Stap 2: Welk voltage heeft uw verlichting?
Tuinverlichting is meestal 12V (laagspanning) of 230V (netspanning). Het aanleggen hiervan is zelf te doen. U heeft een transformator, kabels en lampen nodig. De precieze producten die bij uw lamp passen staan aangegeven op de desbetreffende productpagina op onze website. Met een connector kunt u de lampen vrij makkelijk aansluiten op de kabel.

Bij tuinverlichting van 230V is het van belang dat er extra aandacht wordt besteed aan de veiligheid van de verlichting. Daarom is het belangrijk dat u de kabels op minimaal een halve meter diep legt. Wanneer de kabels met 230V te gemakkelijk te vinden of te pakken zijn, kan dit gevaarlijk zijn voor bijvoorbeeld kinderen en dieren. Een voordeel van 230V tuinverlichting is dat de lampen warmer licht geven. Voor mensen die een vijver en/of stopcontacten in hun tuin hebben is het noodzakelijk om een 230V netwerk in de tuin te leggen. Hierop is het lichtnetwerk gemakkelijk aan te sluiten.

Stap 3: Welke soort lamp heeft u? Als u Yphix LED inbouwspots wilt installeren, blijf bij stap 2. Wilt u grondspots, wandlampen of staande lampen aansluiten? Ga dan naar stap 3.
Wanneer u de Yphix LED inbouwspots wilt plaatsen, maakt u gebruik van het Plug & Play-systeem. De spots en de voeding, de driver, klikt u met connectoren aan elkaar. Op deze manier heeft u geen gedoe met het verbinden van kabels.

Stap 4: Grondspots, wandlampen of staande lampen aansluiten
Wanneer u een van deze lampen aanschaft via onze website, staan de bijpassende producten erbij. Bij het aansluiten van deze lampen moet u ervoor zorgen dat de kabelverbindingen waterdicht zijn, dit doet u met een kabelverbinder. De aansluiting kunt u het best minimaal een halve meter ingraven. Dit omdat u op die manier de kabel minder snel raakt wanneer u bijvoorbeeld gaat tuinieren, uw huisdier gaat graven of kinderen buiten spelen. Zo weet u zeker dat er geen gevaarlijke situaties kunnen ontstaan en kunt u lang genieten van uw Yphix tuinverlichting.