10% KORTING OP ALLES - KORTING 10-DAAGSE

Veelgestelde vragen over dimmen.

Onderstaand de meestgestelde vragen over het dimmen van LED verlichting. Heeft u een andere vraag, neem dan gerust contact met ons op.

WELKE LED SPOTS ZIJN DIMBAAR?

U kunt op de verpakking van de LED lamp zien of deze dimbaar is. Dit wordt aangegeven met de woorden “dimbaar” of op z’n Engels “dimmable”.

Tip van onze LED experts:

"Vindt u het lastig om de juiste combinatie van LED lamp en bijpassende dimmer te vinden? Bij elke dimbare LED lamp hebben wij de juiste dimmer voor u vermeld op de productpagina. Zo heeft u direct de juiste combinatie in huis en kunt u meteen aan de slag!"

WELKE DIMMER GEBRUIK IK VOOR LED VERLICHTING?

Wij hebben verschillende soorten dimmers in ons assortiment. Zo moet u bijvoorbeeld rekening houden met de hoeveelheid volt die uw LED lamp heeft en welke dimmer hierbij aan kan sluiten. Standaard dimmers zijn 230V en er zijn speciale dimmers voor laagspanning. Maar u kunt bijvoorbeeld ook 12V met een 230V dimmer dimmen als er een dimbare trafo tussen zit.

Dimmers zijn er met een draaiknop aan de muur of met een afstandsbediening. Op de productpagina van uw gewenste LED lamp kunt u de door onze LED experts aangeraden dimmer voor uw lamp aanschaffen: standaard dimmers voor 230V en speciale dimmers voor laagspanning. 

WAAROM FLIKKERT LED VERLICHTING BIJ DIMMEN?

Het flikkeren van LED verlichting kan door een aantal factoren veroorzaakt worden. Allereerst is het van belang om te kijken of u een dimbare lamp heeft. Niet alle LED lampen zijn namelijk dimbaar. U kunt op de verpakking van de LED lamp zien of deze dimbaar is. Dit wordt aangegeven met de woorden “dimbaar” of op z’n Engels “dimmable”, of met een symbool.

Wanneer uw lamp niet dimbaar is, maar wel op een dimmer wordt aangesloten, dan krijgt de lamp te weinig voeding en gaat hij flikkeren. Wanneer een van de woorden of het symbool wel op de verpakking staan en de lamp dus dimbaar is maar hij nog altijd flikkert, dan kan het zijn dat u de LED lamp op een oude halogeendimmer probeert te dimmen. Het licht flikkert dan omdat deze technieken helaas niet goed samen werken.

Als u al een passende LED dimmer heeft, kunt u de instellingen van de dimmer veranderen door aan de potmeter te draaien. De potmeter regelt de uitgangsspanning van de dimmer naar de LED verlichting. Als u de meter afstelt op minimaal, brandt de LED lamp zacht. Door deze afstelmogelijkheid is het ook mogelijk om flikkerende lampen stabiel te laten branden. Hoe u de potmeter afstelt is verschillend per LED lampdimmer. Bekijk hiervoor de bij uw dimmer geleverde handleiding. De potmeter is zo in te stellen dat de lampen stabiel blijven branden.