Veelgestelde vragen over LED strips.

Heeft u een vraag over LED strips? Bekijk onderstaand de meest gestelde vragen. Staat uw vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op.

HOE MOET EEN LED STRIP BEVESTIGD WORDEN?

LED strips zijn op ieder gewenst oppervlak te bevestigen door een stevige plakrand aan de achterzijde van de strip. Omdat LED niet goed bestand is tegen warmte, kan dit de levensduur van de LED strip verkorten wanneer u hier geen maatregelen voor treft. Zeker wanneer u een strip van 24V heeft, is het aan te raden om de LED strip verlichting in een aluminium profiel te plaatsen, om de warmte goed te kunnen geleiden en dus de LED strip te beschermen. Een 24V LED strip geeft meer en sterker licht dan een 12V strip. Een 24V LED strip kan in dan ook als hoofdverlichting worden gebruikt.

Wanneer u de LEDs in de strip wil beschermen en makkelijk schoon wilt houden, is het aan te raden om een afdekkap naar keuze op het profiel van de LED strip te plaatsen. Wij hebben 3 verschillende varianten, waarbij de melkwitte het licht het meest diffuus maakt.

HOE MOET EEN LED STRIP AANGESLOTEN WORDEN?

Een LED strip is op verschillende manieren aan te sluiten. Zo kunt u bijvoorbeeld ervoor kiezen om de LED strip te bedienen met een lichtschakelaar, dimmer of een afstandsbediening. Bij een LED strip heeft u altijd een transformator nodig, omdat de LED strips allemaal 12V of 24V zijn. Onder de productfoto’s van de LED strip op onze productpagina’s ziet u de tekeningen die aangeven hoe u de strip kunt aansluiten.

Heeft u toch nog vragen over hoe uw LED strip aangesloten moet worden? Dan kunt u altijd contact met ons opnemen. Onze LED experts helpen u graag verder.

HOE KUN JE EEN LED STRIP DIMMEN?

Al onze LED strips zijn dimbaar. Wanneer u deze wilt dimmen, moeten deze aangesloten worden via een transformator op een dimmer. Voor het dimmen van LED strips hebben wij 2 soorten opties: dimmers met wandbediening en dimmers met afstandsbediening. Wanneer u uw gewenste LED strip heeft uitgekozen op onze webshop, staan mogelijke wandbedieningen en afstandsbedieningen aangegeven op de productpagina van de LED strip.

HOE KUN JE EEN LED STRIP AFKNIPPEN?

Een LED strip kan heel makkelijk worden ingekort. Onze Yphix LED verlichting strips zijn altijd 5 meter lang. Op de LED strips staan punten waar je de strip kunt doorknippen een schaartje afgebeeld. Wanneer u hier knipt, kunt u de strip veilig inkorten naar uw gewenste lengte.

HOE WERKT EEN LED STRIP?

LED strips zijn verkrijgbaar in 12V en 24V. Een 24V strip geeft sterker meer licht dan een 12V strip. Een LED strip is een 5 meter lange strip met 150, 300, 600 of 900 LEDs erop. Het is zo dat hoe meer LEDs er op de strip zitten, hoe meer lumen de strip heeft en hoe egaler het licht dus is dat de strip uitstraalt. Om een Yphix LED strip aan te sluiten, heeft u altijd een transformator nodig.

HOE BREED IS EEN LED STRIP?

Onze LED strips zijn 2,2 cm breed en 5 meter lang. Ze zijn om de paar centimeter te knippen om de strip in te korten. Dit is per strip verschillend, maar minimaal om de 3,3 cm en maximaal om de 10 cm.

WELKE SOORTEN LED STRIPS ZIJN ER?

In ons assortiment hebben wij verschillende soorten LED strips. De verschillen zitten in een aantal aspecten:

• Het vermogen in Watt: dit geeft aan hoeveel wattage de LED verlichting verbruikt.
  • De kleur licht: lichtkleur wordt uitgedrukt in een Kelvin-waarde. De Yphix LED strips zijn verkrijgbaar van 2200k (extra sfeervol licht) tot 6500k (daglicht wit).
  • De spanning: de spanning wordt uitgedrukt in Volt(age). 12V en 24V verlichting behoeven een speciale LED omvormer (trafo of driver). 230V verlichting kunt u rechtstreeks op het net aansluiten.
  • De IP waarde: de IP waarde toont de mate van stof- en waterdichtheid van een LED lichtbron of armatuur. De waarden variëren van IP20 (voor plaatsing in droge ruimte) tot IP68 (waterdicht).
  • Het aantal LEDs: dit geeft het aantal LED lampjes per meter in de LED strip aan.
  • De kleurweergave: de CRI waarde van een LED lamp geeft aan hoe echt de kleuren worden weergegeven door de lamp. Voor onze LED strips hebben we strips met >80 CRI en >90 CRI. Bij >80 is de kleurweergave relatief natuurgetrouw en bij >90 is de kleurweergave natuurgetrouw.
  • Inbouw of opbouw: dit aspect heeft niet zozeer te maken met de LED strip zelf, maar met de manier waarop de LED strip bevestigd wordt.

KAN EEN LED STRIP ALS HOOFDVERLICHTING DIENEN?

In sommige gevallen kan een LED strip van 24V dienen als hoofdverlichting. Een LED strip van 24V geeft logischerwijs meer en sterker licht dan een strip van 12V. Het aantal LEDs op een rol (150,300, 600 of 900) speelt hier natuurlijk ook een rol in. Hoe meer LEDs per meter, hoe meer lumen en dus een egalere lichtlijn. Hoe meer dit allemaal is, hoe geschikter de LED strip verlichting kan dienen als hoofdverlichting.