10% KORTING OP ALLES!   I   BEREIKBAAR VAN: 08.00-21.00u

Soorten fittingen.

Verschillende soorten fittingen; E27, E14, GU10, GU4, G9, G13, R7S, GX53, GU5.3

De eerste stap bij het uitzoeken van een nieuwe LED lamp voor een bestaand armatuur is het bepalen van de fitting. Voor bijna al uw bestaande verlichting waarbij u de lichtbron kunt vervangen is er een LED variant beschikbaar. Dit wordt ook wel retrofit genoemd: de fitting van uw lamp blijft hetzelfde, maar de techniek van de verlichting is totaal anders. Maar welke verschillende fittingen zijn er allemaal? En wat zeggen die cijfers en letters nu eigenlijk over de fitting? In deze blog leggen de LED experts van LEDdirect het graag aan u uit!

Fittingen in alle soorten en maten.

E27 (grote fitting).

De ‘E’ in E27 staat voor Edison. In 1909 bedacht Thomas Edison deze lamp met schroefdraad fitting. De standaard diameter van deze dikke schroeffitting is 27 mm. Het handige aan deze fitting is dat u een E27 lamp direct kan vervangen met een E27 LED lamp. Ze werken namelijk op 230V! In een handomdraai heeft u uw lamp vervangen. Een populaire lamp met E27 fitting is de LED kogellamp.

E14 (kleine fitting).

Ook deze E14 fitting dankt zijn beginletter aan meneer Edison. Deze dunne schroeffitting heeft een diameter van 14 mm. Lampen met deze kleine fitting ziet u vaak terug in schemerlampen, afzuigkappen en koelkasten. De bekendste vorm van lampen met een E14 fitting is het kaarslampje. Een vorm die we vaak zien in sfeervolle verlichting als een kroonluchter.

GU10.

Een typische fitting voor spotjes! Een van de meest voorkomende fittingen bij inbouwspots zoals plafondspots. De LED lampen zijn makkelijk te installeren en werken rechtstreeks op 230V. De letters ‘GU’ geven weer dat het gaat om een steekfitting met pinnen in plaats van een schroefdraad fitting. Een LED Lamp met een GU10 fitting heeft een bajonetsluiting: druk de lamp in het voetje en draai de lamp rechtsom! De afstand tussen de pinnen van de GU10 fitting is 10 mm.

GU5.3 (MR16).

MR16 is een standaard aanduiding van een verbinding tussen fitting en armatuur. MR betekent ‘Multifaceted Reflector’ en heeft een diameter van 51 millimeter. MR16 lampen met een GU5.3 fitting worden gebruikt voor 12V spotjes. Het wordt vaak toegepast in badkamers, keukens of in de tuin. Waarom? Op plaatsen waar het vochtig kan zijn, is de kans op kortsluiting groter. In deze ruimtes is het gebruik van 12V dus veiliger dan 230V. De GU5.3 spots worden gevoed door een transformator die 230V terugbrengt naar 12V. De afstand tussen de pinnen is 5.3 mm.

GU4 (MR11).

Lampen met een GU4 fitting worden ook gebruikt voor spots. Voornamelijk voor plekken met weinig ruimte, zoals in een vitrinekast of onder het keukenkastje. De pinnen zitten op een afstand van 4 mm en zijn 1 mm dik. Het LED lampje werkt vaak op 12 of 24V. GU4 Deze lampjes zijn heel klein en stralen bijna helemaal rondom. Ze werken op 12V en komen vaak voor in sfeerverlichting, bureaulampen, afzuigkappen en staande lampen. Tegenwoordig zien we ook GU4 LED lampjes op 230V. Let dus goed op welke u zelf heeft en de specificaties van de nieuwe. Ook tussen deze pinnetjes zit 4 mm. Echter is het verschil met een GU4 lamp dat de pinnetjes van deze fitting dunner zijn, namelijk 0,7 mm.

G9.

Voor G9 LED verlichting heeft u geen transformator nodig, ze werken direct op 230V. Deze steekfitting heeft ook twee pinnetjes, deze staan 9 mm uit elkaar. 

G13.

Een G13 fitting wordt gebruikt voor TL-buizen. Vaak toegepast in ruimtes waar gewerkt wordt en waar helder licht nodig is. Voorbeelden hiervan zijn winkels, werkplaatsen of magazijnen. De ruimte tussen de pinnetjes is 13 mm.

R7S.

Deze glazen staafjes noemt men ook wel de staaflamp fitting. De staafjes zijn 78mm of 118mm lang met aan de uiteinden een rond gat. U plaatst het staafje tussen twee klemmen die de lamp onder drukt houdt. U vindt deze fitting vooral in vloer- en wandlampen. De R7S werkt op 230V.

GX53.

Een GX53 is een platte-schijf fitting. De afstand tussen de contactdelen van de GX53 is 53 mm en een LED lamp met deze fitting is geschikt voor 230V. 

Welke fitting heeft mijn lamp.

Welke fitting heeft de lamp in mijn huis? Hieronder een kort rijtje met de meest voorkomende lampen en daarbij behorende fittingen. Let wel, ga er niet zomaar vanuit dat uw lamp een bepaalde fitting heeft. Check dit goed en meet ook de maximale afmeting die een lamp mag hebben.

Hanglamp: E27 - E14 - G9 - Gu4
Staande lamp: E14 - Gu4 - R7S - E27
Wandlamp: G9 - E14 - GX53
Tafellamp: E14 - E27 - G9
Opbouwspot: GU10 (230V) - GU5.3 (12/4V)
Inbouwspot: GU10 (230V) - GU5.3 (12/4V)
Plafonnière: E14 - E27

Heeft u nog vragen na het lezen van deze blog? Aarzel niet en neem contact met onze LED experts op! Ze zijn bereikbaar via chat, telefoon of mail.

 

Delen: