Hoe sluit ik een LEDstrip aan? Een uitleg.

ledstrip aansluiten

LEDstrips kunt u overal toepassen. In de woonkamer, badkamer, tuinhuis, maar ook in de keuken en caravan. Voor in vochtige ruimtes als de badkamer en buitenshuis heeft u speciale waterdichte LED strips IP68. Om de ledstrip zit een siliconen behuizing, die hem water- en stofdicht maakt. Maar hoe kunt u nu een LEDstrip aansluiten en dimmen? In deze blog leggen wij het uit. U zult zien dat het helemaal niet lastig is om LEDstrips aan te sluiten!

In ons assortiment zijn er vele verschillende soorten; 12V strips, 24V strips, met RGB kleuren, heldere- en warm witte tinten. Daarnaast zijn bijna al onze strips ook dimbaar. met een LED inbouw muurdimmer, radiografische afstandsbediening en touchdimmer. De verschillende manieren van aansluiten leggen wij hieronder uit.

Begin bij het begin met een LEDstrip aansluiten.

Allereerst bepaalt u de plaats, de lengte en de benodigdheden zoals LEDstrip aansluitmateriaal. Onze hoge kwaliteit Yphix LED strips zijn heel gemakkelijk in te korten door ze op maat te knippen.

De lengte is belangrijk voor de transformator. Een LED transformator moet sterk genoeg zijn om de hele strip te voeden met 12V of 24V. Het benodigde wattage van de transformator kunt u berekenen door het Wattage van de ledstrip maal de lengte te doen (in meters). Tel daar 20% bij op en rond het af naar boven. Belast de trafo altijd tot maximaal 80% van het maximale aangegeven belastbare vermogen. 

Als u de plaats heeft bepaald, maak dit gebied dan goed vetvrij en bevestig de LED strip met de zelfklevende strip op de achterkant. Voor een mooie en strakke afwerking kunt u er ook voor kiezen om de LED strip te bevestigen in een aluminium LED strip profiel. Een afdekkap op het LED strip profiel is ideaal om het goed schoon te kunnen houden en om bijvoorbeeld het licht te egaliseren voor een luxe uitstraling.

Wat heeft u nodig voor het aansluiten van een Yphix LED strip.


Het aansluiten van een LEDstrip.

Als u alle benodigdheden in huis heeft kunt u beginnen met aansluiten. Zorg er altijd voor dat de zekering in de meterkast is omgezet voordat u gaat werken met elektriciteit! Een LEDstrip is te verbinden door middel van connectoren of solderen. Het voordeel van solderen is dat u maar een kleine onderbreking krijgt in de lichtlijn. Met een connector is deze onderbreking wat groter, maar kunt u makkelijker een hoekje overbruggen. Aan beide kanten van de Yphix LED strip is een stuk zwart- rood draad aangesloten. Hierdoor kunt u eenvoudig en snel meerdere LEDstrips plaatsen. De draden van de transformator naar de (dimmer) strip kunt u verlengen met zwart- rood draad door te solderen of een kroonsteentje/ Wago-klemmetje te gebruiken. Als de LEDstrip in een vochtige ruimte of buiten wordt geplaatst zorg er dan voor dat de verbindingen bestand zijn tegen water/ vocht.

Een paar basis aansluitingen hebben wij hieronder uitgeschreven:

 • Strip met stekker zonder dimmer: Verbind de blauwe, groene en bruine draden van het aansluitsnoer met die van de niet dimbare 12V of 24V LED transformator. De zwarte en rode draden aan de andere kant van de transformator sluit u aan op de LEDstrip.

 • Strip met inbouw muurdimmer: Sluit de dimmer 230V aan (volgens de handleiding) op de input kant van de dimbare transformator. Aan de output kant van de dimbare LED trafo sluit u het product aan met de rode en zwarte draad.

 • Strip met radiografische afstandsbediening. De niet dimbare 12V of 24V LED transformator sluit u aan op de blauwe, (groene) en bruine draad uit de muur of het aansluitsnoer. Sluit vervolgens de rode en zwarte draad van de trafo aan op de input zijde van de dimmer. De LEDstrip wordt aangesloten op de output kant en koppel de afstandsbediening volgens de handleiding.


In slechts een paar stappen heeft u dus een mooie strip die het interieur helemaal af maakt!


Komt u er na het lezen van deze blog nog niet helemaal uit of heeft u andere vragen? Aarzel niet! Onze LED experts zijn elke werkdag bereikbaar. 

Alles voor uw led strisp

LED strip 5m 12V RGB IP20 150 SMD 5050 LEDS
 • RGB LED strip, IP20
 • Verbruik 7,2W/m, 370lm/m
 • Afm. 5000mm x 10mm x 2,2mm
€ 39,99 € 33,05
Vanaf € 39,19
LED strip 5m 12V 2700K IP20 300 SMD 3528 LEDS
 • Extra warm wit (2700K), IP20
 • Verbruik 4,8W/m, 430lm/m
 • Afm. 500mm x 8mm x 2,2mm
€ 34,99 € 28,92
Vanaf € 34,29
LED transformator 12V 3,75A Max. 45W IP67
 • 12V DC 3,75A Max. 45 Watt
 • IP67 (dompelwaterdicht)
 • Geen minimale belasting
€ 24,99 € 20,65
Vanaf € 24,49

Delen: