Lichtplan - Keuken.

Lichtplan keuken, hoe verlicht ik mijn keuken?

Onze LED experts hebben de meeste ruimtes besproken in voorgaande blogs, nu is het tijd voor de keuken. De keuken behoeft speciale aandacht omdat we ook hier weer rekening moeten houden met meerdere functies van de ruimte.

Functie van de ruimte.

De keuken heeft allang niet meer de beperkte functie van enkel het bereiden van eten. Tegenwoordig is de keuken een sociale plek, we delen er levensverhalen, maken er huiswerk en daarnaast bereiden we er uiteraard ook onze maaltijden. Voor al deze functies zijn 2 verschillende typen verlichting nodig:

Basisverlichting: dit is de algemene verlichting in de ruimte die meestal aan het plafond bevestigd is, denk hierbij aan een plafonnière.
Gerichteverlichting: dit is de verlichting die ervoor zorgt dat de werkzaamheden die in de ruimte plaatsvinden goed uitgevoerd kunnen worden, ook wel bekend als werkverlichting. Denk bij dit type verlichting aan inbouwspots gericht op het aanrecht, de lamp boven de eettafel en verlichting in de afzuigkap.

Extra aandacht.

Bij het kiezen van verlichting voor de keuken dient er rekening gehouden te worden met de omstandigheden van de ruimte, deze is vaak wat vochtig en vettig. Kies bij deze ruimte dan ook voor armaturen die makkelijk afneembaar zijn zoals rvs, kunststof en glas, een combinatie die veel voorkomt bij inbouwspots. Voorkomt volledig witte of stoffen armaturen. Wit zal door het vet dat vrij komt tijdens het koken gaan verkleuren en stoffen armaturen zijn minder hygiënisch omdat het vuil in de stof trekt en er alleen op hoge temperaturen uitgewassen kan worden, dit is dan ook meestal niet toegestaan wegens mogelijk beschadigen of krimpen van het materiaal. Met het kiezen van een armatuur voor boven de keukentafel gelden dezelfde richtlijnen.

We hebben nu de meest voorkomende ruimtes besproken, waar u rekening mee dient te houden bij het ontwikkelen van een lichtplan, het kiezen van de juiste verlichting en goede armaturen. In het volgende deel gaan we bespreken hoe u het beste een lichtplan kunt maken. Dan brengt u duidelijk in kaart welke verlichting en bijbehorende aansluitpunten nodig zijn in een ruimte. Lees hier verder over het ontwikkelen van een lichtplan.

Heeft u nog vragen? Neem dan contact op met onze LED experts! Zij staan u graag te woord.

Delen: