EK-DEALS BIJ LEDDIRECT - PAK HIER UW KORTING

Wat is CRI? Wij leggen het uit.

Wat is CRI? Color Rendering Index

Bij LED lampen ziet u vaak ook de kleurweergave of CRI / RA vermeldt. Voor velen een onbekende waarde, maar zeker geen onbelangrijke. Wij leggen u graag uit wat CRI inhoud. In een winkel komt het vaak voor dat mensen met kleding of accessoires naar buiten lopen om de kleur goed te kunnen zien. Dit is een goed voorbeeld van wat CRI inhoud. Het licht buiten heeft een CRI van 100, dit is het hoogst haalbare. In de winkel hangen in dit geval lampen met een lage CRI waarde, waardoor de kleuren niet overkomen zoals ze daadwerkelijk zijn.

Kleurweergave index.

CRI staat voor Color Rendering Index, ofwel kleurweergave index. Deze index geeft weer in hoeverre u de werkelijke kleuren van objecten ziet in het licht van een lamp. De CRI wordt uitgedrukt in een getal tussen de 0 en 100 Ra. Daglicht (buitenlicht) geeft de kleuren het beste weer, dit is dan ook licht met een CRI van 100 Ra. Hoe hoger de CRI van een lamp is hoe beter en natuurgetrouwer u de kleuren ziet. Bij oudere spaarlampen komt u nog een CRI van 60 Ra tegen en ook bij oudere LED lampen ligt deze waarde vaak laag. Inmiddels hebben veel LED lampen een CRI van 80 Ra, maar ook 90 Ra komt steeds meer voor. LEDdirect biedt diverse LED lampen met een CRI van 90 Ra.

Referentiekleuren.

De CRI van een lamp wordt bepaald door bij acht referentiekleuren de kleurweergave te meten. Deze acht referentie kleuren worden door de lamp verlicht en vergeleken met een referentielichtbron. Het gemiddelde van deze acht uitkomsten bepaalt de CRI. Het kan dus voorkomen dat een lamp met een hoog CRI op een bepaalde kleur minder scoort dan een andere lamp met een vergelijkbaar CRI. Het blijft een gemiddelde van de acht kleuren. Uiteraard geldt wel: Hoe hoger het CRI, hoe beter de kleurweergave van de lamp is.

Toepassing.

Voor toepassingen in en om huis is verlichting met een CRI van 80 vaak al voldoende. Wilt u iets uitlichten, bijvoorbeeld een schilderij, dan kunt u beter kiezen voor een lichtbron met een hoger CRI om zo de kleuren mooi uit te laten komen. Voor winkels is verlichting met een hoog CRI ook van groot belang. Hiermee kunnen klanten ook in de winkel de kleuren zien en hoeven ze niet meer met producten naar buiten te lopen. Hieronder een afbeelding om weer te geven wat het effect is van een hoger CRI.

Advies.

Mocht u nog vragen hebben over de juiste toepassing van LED lampen bij u in huis, op kantoor of in uw winkel? Neem dan contact met ons op via mail, telefoon of live chat. Ons team van LED specialisten staat, op ma-do van 8:00 – 21:00 uur en vrij van 8.30 - 17.00 voor u klaar om uw vragen te beantwoorden.

Delen: