Eerste hulp bij knipperende LED verlichting.

LED lampen; mijn lamp knippert/flikkert, hoe te stoppen?

Hoe voorkomt u knipperende verlichting of een laag dimbereik? Door een goede installatie van uw dimmer! Onze LED experts krijgen dagelijks vragen over hoe men het beste LED verlichting kan dimmen. Bij een onjuiste installatie en combinatie (van dimmer, transformator en lampen) kunnen er problemen optreden. In het geval van LED lampen kan dit soms leiden tot knipperende lampen. Maar hoe kunnen we dat voorkomen? Dat leest u in deze blog van onze LED experts!

Welke LED lampen kun je dimmen.

Niet alle LED lampen zijn dimbaar. Op de verpakking van de dimbare LED lamp wordt dit specifiek aangegeven. Dat kan met: “dimbaar”, “dimmable” of met een symbool. Hoe kunt u deze LED verlichting vervolgens dimmen? Dimbare LED lampen zijn te dimmen met een:

Op de productpagina van al onze dimbare lampen vindt u een advies van productcombinaties die zijn samengesteld door onze LED experts. Een combinatie bestaat uit de lampen, een transformator (indien van toepassing) en een dimmer. Zo weet u meteen dat u de juiste dimmer voor LED verlichting in huis haalt en dat u gegarandeerd flikkervrij kunt dimmen.

LED lampen dimmen: wat heeft u nodig.

Voor het aansluiten van de dimmer zijn er een aantal basis benodigdheden:

De potmeter bij een LED dimmer.

Een potmeter wordt ook wel potentiometer genoemd. Deze potmeter regelt de uitgangsspanning van de dimmer naar de LED verlichting. Als u de meter af gaat stellen op minimaal, brandt de LED lamp zacht. Door deze afstelmogelijkheid is het ook mogelijk om flikkerende lampen stabiel te laten branden. Hoe u de potmeter afstelt is verschillend per LED dimmer. Bekijk hiervoor de bijgeleverde handleiding.

Wat is een potmeter?

Wanneer heeft u een trafo/driver nodig.

U heeft een transformator nodig als de LED lamp niet op 230V (netstroom) werkt. Kijk daarom altijd goed bij de technische gegevens welke ingangsspanning de LED verlichting nodig heeft. Meestal is dit 12V of 24V. Bij LED inbouwspots is dit anders. Deze werken namelijk op een mA i.p.v. een Voltage. Een trafo heeft een uitgangsspanning en een driver een uitgangsstroom. Daarom hebben deze inbouwspots een driver nodig en niet een transformator. Daarnaast is het bij een Voltage belangrijk om te weten of de LED lamp constante spanning (DC) of wisselspanning (AC) werkt. Ook dit staat bij de technische gegevens aangegeven. Hier past u de soort trafo op aan.

12V/24V dimmen met dimbare trafo.

Heeft u LED lampen op 12V/24V en wilt u deze met een inbouw-muurdimmer gaan dimmen? Let dan goed op de transformator die u aanschaft. Een transformator kan namelijk invloed hebben op het dimbereik en eventuele flikkeringen/trillingen. Het is belangrijk om de juiste combinatie te bestellen, maar hoe vindt u die? Onze LED experts hebben alle mogelijke trafo’s en dimmers met de lampen getest. Op basis hiervan stellen zij een dimadvies op. Dit advies wordt altijd vermeld op de productpagina van de LED lampen en is de vinden onder het kopje 'Aanbevolen productcombinaties'. Zo heeft u in een paar klikken de juiste dimcombinatie in huis en kunt u meteen aan de slag.

Het aansluiten van flikkervrije LED verlichting.

LED verlichting aansluiten die u kunt dimmen is makkelijker dan u denkt! De basisstappen voor het aansluiten van een inbouw 230V muurdimmer volgens onze LED experts:

 1. Zorg ervoor dat de stroom uitgeschakeld is;

 2. Sluit de dimmer aan volgens de handleiding;

 3. Plaats de LED verlichting in het armatuur en sluit de dimmer hierop aan. Indien van toepassing sluit u de dimmer aan op de trafo en vervolgens de trafo weer op de lampen;

 4. Schakel de stroom in en stel de potmeter af volgens de handleiding;

 5. Bevestig het afdekraam op de dimmer.

Waarom knippert een LED lamp.

Als uw LED lamp flikkert of knippert kan dit een aantal oorzaken hebben. Bekijk eerst of de lamp wel dimbaar is. Als dit namelijk niet zo is, krijgen de lampen te weinig voeding en gaan ze knipperen. Is de lamp wel dimbaar? Dan kan het zijn dat u de LED lamp op een oude halogeendimmer wilt dimmen. Deze technieken werken helaas niet goed samen, waardoor het licht flikkert. Als u wel een LED dimmer heeft kunt u de instellingen van de dimmer veranderen door aan de potmeter te draaien. Deze potmeter kunt u instellen zodat de lampen stabiel blijven branden.

Primair en secundair dimmen: het verschil.

Primair dimmen houdt in dat de LED lampen worden gedimd vóór de trafo. Hierbij heeft u een dimbare trafo nodig. Bij secundair dimmen worden de lampen na de trafo gedimd. De trafo hoeft hierbij dus niet dimbaar te zijn. Vaak wordt 12V/24V LED verlichting secundair gedimd en wordt deze dimmer bediend met een radiografische afstandsbediening. Primair dimmen kan met 230V verlichting in combinatie met een LED inbouw muurdimmer.

Aantal lampen op dimmer aansluiten.

Hoeveel lampen u op een dimmer kunt plaatsen, hangt af van het type, het wattage en de powerfactor van de LED lamp.  Lees bij de productbeschrijving van onze lampen het maximale aantal stuks dat u kunt aansluiten op de door ons aanbevolen dimmer (zie 'Aanbevolen productcombinaties' op de productpagina van de lamp). Wij testen de belasting die onze lichtbronnen op de dimmers uitvoeren en meten exact hoeveel lampen er op de aanbevolen dimmer kunnen worden aangesloten. 

Oude dimmer gebruiken bij LED lampen.

U kunt altijd testen of uw huidige dimmer het gewenste dimbereik geeft, zonder flikkeringen. Werkt het? Fijn! Zo niet, dan kunt u op de productpagina de door onze LED experts aangeraden dimmer aanschaffen.

Een Yphix dimmer en andere merken lampen.

Heeft u een LED lamp van een andere leverancier dan Yphix dimmers die wij verkopen? Informeer dan eerst of deze dimmer geschikt is voor uw LED lamp en naar de powerfactor van de lamp. Indien de powerfactor (hoeveel stroom de LED lamp daadwerkelijk verbruikt) niet bekend is, handhaaf dan de volgende vuistregel: belast de dimmer tot maximaal 30 tot 35% van de maximale belasting bij toepassing van 230V LED lampen. In de meeste gevallen staat de middels deze berekening verkregen maximale belasting met LED lampen op de dimmer vermeld. Bij een dimmer die met gloeilampen of halogeen maximaal tot 100W belast kan worden, geldt bijvoorbeeld een belasting met LED lampen, met onbekende powerfactor, van maximaal 35W.

Tip van onze LED experts: vindt u het lastig om de juiste dimcombinatie te vinden? Bij elke dimbare LED lamp hebben wij de juiste combinatie voor u vermeld op de productpagina. Zo heeft u direct het juiste in huis en kunt u meteen aan de slag! Bij LEDdirect kunt u natuurlijk terecht voor dimbare ledverlichting.

Heeft u na het lezen van deze blog nog vragen over het dimmen van LED verlichting? Onze LED experts staan voor u klaar! U kunt ze bereiken via telefoon, mail of chat.

LED verlichting

Yphix Draadloze LED dimmer Zigbee 230V
 • Werkt op het Zigbee protocol
 • Te bedienen met een app op uw telefoon
 • Maakt uw conventionele LED verlichting SMART
€ 49,99 € 41,31
SALE
Yphix G4/GU4 LED lamp Delphini 230V 2,5W COB 2700K dimbaar
 • Extra Warm Wit 2700K
 • 310 Lumen (vervangt 25W)
 • Dimbaar
Aanbiedingsprijs € 6,99 € 5,78 Normale prijs € 8,99 € 7,43
Yphix GU10 LED lamp Izar 36° 6W 2700K dimbaar
 • Extra warm wit (2700K), IP20
 • 380 Lumen (verv. 40W)
 • Dimbaar 
€ 5,49 € 4,54
Vanaf € 5,38
Müller-Licht GU10 Smart LED lamp tint MR16 5W 2700K-6500K dimbaar
 • Slimme lamp GU10
 • Wit licht (2700K - 6500K)
 • 5 Watt (vervangt 30W)
€ 19,99 € 16,52
Müller-Licht E27 Smart LED lamp tint G95 5,5W 1800K-6500K dimbaar
 • Slimme lamp E27
 • Wittonen (1800K - 6500K) 
 • 5,5 Watt (vervangt 40W)
Aanbiedingsprijs € 23,99 € 19,83 Normale prijs € 25,99 € 21,48

Delen: