EK-DEALS BIJ LEDDIRECT - PAK HIER UW KORTING

Eerste hulp bij knipperende LED verlichting.

knipperende led lamp bij dimmen

Hoe voorkomt u knipperende verlichting bij het dimmen van LED lampen? Door een goede installatie van uw dimmer! Onze LED experts krijgen dagelijks vragen over hoe men het beste LED verlichting kan dimmen. Bij een onjuiste installatie en combinatie (van dimmer, transformator en lampen) kunnen er problemen optreden. In het geval van LED lampen kan dit soms leiden tot knipperende lampen. Maar hoe kunnen we dat voorkomen? Dat leest u in hieronder danzij de uitleg van onze LED experts!

Welke LED lampen kun je dimmen.

Niet alle LED lampen zijn dimbaar. Op de verpakking van de dimbare LED lamp wordt dit specifiek aangegeven. Dat kan met: “dimbaar”, “dimmable” of met een symbool. Hoe kunt u deze LED verlichting vervolgens dimmen? Dimbare LED lampen zijn te dimmen met een:

Op iedere productpagina van onze dimbare LED lampen vindt u een aanbevolen productcombinatie met exact de juiste dimmer voor deze specifieke lamp. Een combinatie bestaat uit de lampen, een transformator (indien van toepassing) en een dimmer. Zo weet u meteen dat u de juiste dimmer voor LED verlichting in huis haalt en dat u gegarandeerd flikkervrij kunt dimmen. U kunt altijd testen of uw huidige dimmer het gewenste dimbereik geeft, zonder flikkeringen. Werkt het? Fijn! Zo niet, dan kunt u bij ons alsnog de juiste dimmer aanschaffen.

LED lampen dimmen: wat heeft u nodig.

Voor het aansluiten van de dimmer zijn er een aantal basis benodigdheden:

Waarom knippert een LED lamp.

Als uw LED lamp flikkert of knippert kan dit een aantal oorzaken hebben. Bekijk eerst of de lamp wel dimbaar is. Als dit namelijk niet zo is, krijgen de lampen te weinig voeding en gaan ze knipperen. Is de lamp wel dimbaar? Dan kan het zijn dat u de LED lamp op een oude halogeendimmer wilt dimmen. Deze technieken werken helaas niet goed samen, waardoor het licht flikkert. Als u wel een LED dimmer heeft kunt u de instellingen van de dimmer veranderen door aan de potmeter te draaien. Deze potmeter kunt u instellen zodat de lampen stabiel blijven branden.

De potmeter van een LED dimmer.

Een potmeter wordt ook wel potentiometer genoemd. Dit kleine draaiknopje op een LED dimmer regelt de uitgangsspanning van de dimmer naar de LED verlichting. Als u de meter minimaal afstelt, brandt de LED lamp ook zo gedimd mogelijk. Door deze afstelmogelijkheid is het ook mogelijk om flikkerende lampen stabiel te laten branden. Hoe u de potmeter afstelt is verschillend per LED dimmer. Bekijk hiervoor de bijgeleverde handleiding. Een potmeter is dus een van de mogelijkheden om uw dimbereik goed in te stellen.

Wat is een potmeter?

12V/24V dimmen met dimbare trafo.

Heeft u LED lampen op 12V/24V en wilt u deze met een inbouw-muurdimmer gaan dimmen? Let dan goed op de transformator die u aanschaft. Een transformator kan namelijk invloed hebben op het dimbereik en eventuele flikkeringen/trillingen. Het is belangrijk om de juiste combinatie te bestellen, maar hoe vindt u die? Onze LED experts hebben alle mogelijke trafo’s en dimmers met de lampen getest. Op basis hiervan stellen zij een dimadvies op. Dit advies wordt altijd vermeld op de productpagina van de LED lampen en is de vinden onder het kopje 'Aanbevolen productcombinaties'. Zo heeft u in een paar klikken de juiste dimcombinatie in huis en kunt u meteen aan de slag.

Het aansluiten van flikkervrije LED verlichting.

LED verlichting aansluiten die u kunt dimmen is makkelijker dan u denkt! De basisstappen voor het aansluiten van een inbouw 230V muurdimmer volgens onze LED experts:

 1. Zorg ervoor dat de stroom uitgeschakeld is;

 2. Sluit de dimmer aan volgens de handleiding;

 3. Plaats de LED verlichting in het armatuur en sluit de dimmer hierop aan. Indien van toepassing sluit u de dimmer aan op de trafo en vervolgens de trafo weer op de lampen;

 4. Schakel de stroom in en stel de potmeter af volgens de handleiding;

 5. Bevestig het afdekraam op de dimmer.

Primair en secundair dimmen: het verschil.

Primair dimmen houdt in dat de LED lampen worden gedimd vóór de trafo. Hierbij heeft u een dimbare trafo nodig. Bij secundair dimmen worden de lampen na de trafo gedimd. De trafo hoeft hierbij dus niet dimbaar te zijn. Vaak wordt 12V/24V LED verlichting secundair gedimd en wordt deze dimmer bediend met een radiografische afstandsbediening. Primair dimmen kan met 230V verlichting in combinatie met een LED inbouw muurdimmer.

Aantal lampen op dimmer aansluiten.

Hoeveel lampen u op een dimmer kunt plaatsen, hangt af van het type, het wattage en de powerfactor van de LED lamp.  Lees bij de productbeschrijving van onze lampen het maximale aantal stuks dat u kunt aansluiten op de door ons aanbevolen dimmer (zie 'Aanbevolen productcombinaties' op de productpagina van de lamp). Wij testen de belasting die onze lichtbronnen op de dimmers uitvoeren en meten exact hoeveel lampen er op de aanbevolen dimmer kunnen worden aangesloten. 

Een Yphix dimmer en andere merken lampen.

Heeft u een LED lamp van een andere leverancier dan Yphix dimmers die wij verkopen? Informeer dan eerst of deze dimmer geschikt is voor uw LED lamp en naar de powerfactor van de lamp. Indien de powerfactor (hoeveel stroom de LED lamp daadwerkelijk verbruikt) niet bekend is, handhaaf dan de volgende vuistregel: belast de dimmer tot maximaal 30 tot 35% van de maximale belasting bij toepassing van 230V LED lampen. In de meeste gevallen staat de middels deze berekening verkregen maximale belasting met LED lampen op de dimmer vermeld. Bij een dimmer die met gloeilampen of halogeen maximaal tot 100W belast kan worden, geldt bijvoorbeeld een belasting met LED lampen, met onbekende powerfactor, van maximaal 35W.

Tip van onze LED experts: vindt u het lastig om de juiste dimcombinatie te vinden? Bij elke dimbare LED lamp hebben wij de juiste combinatie voor u vermeld op de productpagina. Zo heeft u direct het juiste in huis en kunt u meteen aan de slag! Bij LEDdirect kunt u natuurlijk terecht voor dimbare ledverlichting.

Heeft u na het lezen van deze blog nog vragen over het dimmen van LED verlichting? Onze LED experts staan voor u klaar! U kunt ze bereiken via telefoon, mail of chat.

LED verlichting

Draadloze LED dimmer Zigbee 230V
 • Werkt op het Zigbee protocol
 • Te bedienen met een app op uw telefoon
 • Maakt uw conventionele LED verlichting SMART
€ 44,99 € 37,18
Vanaf € 44,09
GU10 LED lamp Izar 36° 4,7W 2700K dimbaar
 • Extra warm wit (2700K), IP20
 • 345 Lumen (verv. 35W)
 • Dimbaar
Aanbiedingsprijs € 4,49 € 3,71 Normale prijs € 4,99 € 4,12
GU10 Smart LED lamp tint MR16 5W 2700K-6500K dimbaar
 • Slimme lamp GU10
 • Wit licht (2700K - 6500K)
 • 5 Watt (vervangt 30W)
€ 19,99 € 16,52
Vanaf € 19,59
E27 Smart LED lamp tint G95 4,9W 1800K-6500K dimbaar
 • Slimme lamp E27
 • Wittonen (1800K - 6500K) 
 • 4,9 Watt (vervangt 40W)
€ 25,99 € 21,48
Vanaf € 25,47

Delen: