Rookmelders, hij hangt en nu?

Vanaf 1 juli 2022 is een rookmelder op elke verdieping van je huis verplicht. Waar moet je op letten bij de aanschaf?

Welk type rookmelder koop je?

De goedkoopste rookmelders zijn stand-alone melders met een losse batterij. De batterij zul je regelmatig (jaarlijks) moeten vervangen. Kies je voor rookmelders met een batterij die 10 jaar meegaat dan ben je wat meer kwijt. Maar aangezien je de hele levensduur van de rookmelder (10 jaar!) de batterij niet hoeft te vervangen betaalt dit zich dubbel en dwars terug. Daarnaast heb je rookmelders die je aan elkaar kunt koppelen (detecteert een melder in een ruimte rook, dan gaan alle gekoppelde melders af, en je hebt “slimme” rookmelders die je kunt verbinden met je WiFi netwerk thuis en die een pushmelding op je telefoon geven als er een alarmmelding is.

Welke regelgeving is er?

Het is in ieder geval van belang dat de rookmelders voldoen aan de wettelijke eisen. Dit kun je zien aan het EN-nummer. Het EN-nummer geeft aan dat het product voldoet aan een Europese norm.

Alle rookmelders die wij verkopen hebben een EN-nummer en voldoen aan de wettelijke eisen. Daarnaast hebben onze X-Sense melders het TüV kwaliteitscertificaat, zodat u verzekerd bent van de hoogste kwaliteit.

Welke rookmelders heeft LEDdirect in het assortiment?

Wij bieden in ons assortiment drie modellen rookmelders aan van het Duitse merk X-Sense. U heeft de keus uit:

  • stand-alone rookmelder: deze gaat af als er rook wordt gedetecteerd in de ruimte waar de rookmelder hangt.
  • koppelbare rookmelder: de gekoppelde rookmelders gaan allemaal af als 1 rookmelder rook detecteert. Dus als een rookmelder in de woonkamer rook detecteert en deze melder is gekoppeld met de melder in de slaapkamer, gaan beide rookmelders af.
  • slimme rookmelder: deze slimme melder sluit je aan op je Wifi en geeft een push-bericht op je telefoon via de Smart Life of Tuya app als de melder alarm geeft.

Waar hang je de rookmelders op?

Eenmaal gekocht, komt de belangrijkste vraag: waar hang je de rookmelders op? In woonbladen zie je ze meestal niet, maar ze moeten gewoon in het zicht. Onze X-Sense brandmelders zijn klein en strak vorm gegeven, zodat ze nauwelijks opvallen.

De brandweer adviseert om de rookmelder op het plafond te plaatsen (op elke verdieping dus). En dan minimaal 50 centimeter van een muur of hoek en niet op de tocht of bij een mechanische ventilatie in de buurt. Bevestig ’m dus niet naast de binnen unit van je airco.

De brandweer adviseert om ten minste rookmelders in de hal en op de overloop te plaatsen. Dit is meestal de vluchtroute als er brand uitbreekt. Nog beter is het om ook melders op te hangen in alle slaapkamers, de woonkamer en keuken. En wil je maximale beveiliging, hang dan melders op in alle ruimten waar brand kan ontstaan.

Ben je verzekerd zonder rookmelder?

Elke verzekeraar eist dat jij je als verzekerde als goed huisvader gedraagt en je dus aan de geldende preventie-eisen houdt. Als rookmelders straks - lees: per 1 juli - verplicht zijn en je dat gegeven negeert, kan een uitkering na een brand weleens problematisch worden.

Er zijn voor zover bekend (nog) geen verzekeraars die nu al hebben gezegd niet uit te keren na een brand waarbij geen rookmelder aanwezig is. Maar in polisvoorwaarden van bijvoorbeeld een woonhuisverzekering wordt vaak wel de term nalatigheid genoemd. Het niet hebben van een rookmelder kan na een brand worden uitgelegd als nalatigheid. Heb je het per 1 juli niet voor elkaar, loop je dus het risico dat de verzekeraar niet uitkeert.

Hij hangt, en nu?

Vooral laten hangen. Wel adviseren wij om de rookmelders elke maand schoon te maken. Stof en vuil kunnen zich namelijk zowel aan de buiten- als aan de binnenkant van de rookmelder ophopen, waardoor de sensor in de rookmelder vals alarm kan geven. Daarnaast kan het de werking van de rookmelder verminderen. 

Het staat ook in de beschrijving dat je je rookmelder elke maand moet testen. Op zich is dit geen probleem als u dat vergeet te doen. Als er iets mis is met je rookmelder, of de batterij is leeg, dan hoor je te allen tijde een piepje.

Hoelang kun je rustig slapen?

De goedkope modellen hebben een losse batterij, waarvan niet bekend is hoe lang de batterij mee gaat. Onze stand-alone en koppelbare X-Sense rookmelders zijn voorzien van een accu die tien jaar meegaat. De maximale levensduur van een rookmelder is sowieso tien jaar. Kies je dus onze stand-alone of koppelbare X-Sense rookmelders, dan ben je voor tien jaar klaar. 

Het is ook mogelijk rookmelders te kopen die moeten worden aangesloten op de elektra. Maar dan nog heb je een batterij, om de rookmelder te laten functioneren als de stroom uitvalt.

Is een CO-melder verplicht?

Een CO-melder is niet verplicht. Maar als je toch een rookmelder koopt, koop dan ook een CO-melder. Elk jaar overlijden vijf à tien personen in Nederland aan koolmonoxide. Een melder kan de bewoner tijdig waarschuwen.

Maar een combinatie van een rookmelder en een CO-melder kan altijd. Zo’n melder hang je op in ruimtes met een ‘verbrandingsunit’, zoals een cv-installatie. Hang de CO-melder waar koolmonoxide vrij kan komen. Ja, dus ook bij de open haard.

Delen: