Tips & inspiratie: LED lampen voor de woonkamer

De juiste lampen in een ruimte als de woonkamer kan veel doen. Juist in de woonkamer is verlichting belangrijk, hier wilt u een goede sfeer kunnen creëren. In ons brede assortiment LED binnenverlichting vindt u heel veel verschillende soorten LED lampen. Keuze genoeg dus, daar ligt het niet aan. Maar wat past bij u en wat heeft u daar precies voor nodig in úw woonkamer?

We helpen u graag bij het vinden van de juiste lichtoplossing. We geven tips en laten u weten waar u op moet letten. Zo is bijvoorbeeld de lichtkleur een belangrijk onderdeel voor verlichting in een woonkamer. Alles om uiteindelijk een sfeervolle en ook praktische woonkamer te creëren. Is de verlichting in uw woonkamer al in orde, maar heeft u tips en inspiratie nodig voor een andere ruimte? Bekijk alle ruimtes en kies de ruimte die u wil verlichten!

Terug naar alle ruimtes of >Chat met een LED Expert

Soorten woonkamer lampen.

Wilt u met deze lamp de volledige huiskamer verlichten, alleen een bepaald object of dient het licht enkel voor het verhogen van de sfeer? Er worden verschillende soorten verlichting onderscheden. Per soort zijn er verschillende type lampen en armaturen geschikt. Door vooraf te bepalen wat het doel van de verlichting is, kunt u gemakkelijker de juiste lampen voor uw woonkamer kiezen.

Lees alles over verlichtingssoorten

Plafondlamp woonkamer.

Veel woonkamers hebben een lichtpunt in het midden van de woonkamer voor de basisverlichting. De naam zegt het al: deze plafondlamp in de woonkamer is de lamp die vaak als eerste aandoet wanneer u binnenkomt. Omdat een plafondlamp vaak een grote oppervlakte moet verlichten, kiest u voor een lamp met een hoog aantal lumen. Dat kan een plafonnière zijn, of een opbouwspot met meerdere lichtbronnen die samen de juiste hoeveelheid licht afgeven. Uiteraard kan dit ook een mooie design hanglamp zijn waarin u een sterke, eventueel dimbare lichtbron plaatst.

Spotjes in de woonkamer.

Met accentverlichting kunt u een schilderij of ander (kunst)object in uw woonkamer 'in de spotlights' zetten. En die beeldspraak verraadt al dat spotjes hier de ideale lampen voor zijn. Over het algemeen geven deze gericht licht doordat zij een kleinere lichthoek hebben. Dit kan door kantelbare inbouwspots te gebruiken, maar ook in een mooie kast kunt u verlichting aanbrengen om deze te accentueren.

Sfeerlamp woonkamer.

Een woonkamer is ook bij uitstek de ruimte waar u zich lekker kunt ontspannen. Hierbij past natuurlijk een sfeervolle lamp bij. Belangrijk voor sfeervolle woonkamerlampen is de lichtbron, en met name de warme lichtkleur. De lichtkleur wordt aangegeven met de K-waarde. Voor sfeervolle verlichting is een K-waarde van 2700 of lager geschikt. Een mooie filamentlamp is hiervoor ook erg geschikt.

Slimme lampen huiskamer.

Op elk moment de verlichting naar uw wens kunnen aanpassen? Dat kan met slimme verlichting! Deze verlichting is te bedienen met een afstandsbediening, app en zelfs via voice control. U kunt sommige lampen zelfs in alle kleuren van de regenboog instellen. Zo creëer je dus altijd het juiste licht. We hebben slimme lampen die op wifi werken, of slimme zigbee lampen die u integreert in uw smart hub (Zoals Philips Hue, of Ikea Tradfri). Meer weten over Zigbee? Onze LED experts leggen het voor u uit.

Bekijk alle woonkamerverlichting

Een plan maken voor uw woonkamerlampen.

Zoals u gelezen heeft is er veel mogelijk op het gebied van woonkamerverlichting. Daarom is het, zeker als u de woonkamer gaat verbouwen, goed om hier eens goed bij stil te staan. Hoe ga ik de kamer inrichten? Welke activiteit ga ik op welke plek doen en wat voor soort verlichting heb ik daarbij nodig? Kortom, het maken van een lichtplan voor uw woonkamer is essentieel. Onze LED experts helpen u daar graag bij en hebben een blog geschreven over hoe u precies een lichtplan maakt.

Alles over een lichtplan maken

De LED lampen in uw woonkamer dimmen.

Omdat de woonkamer vaak een multifunctionele ruimte is wilt u sommige lampen wellicht kunnen dimmen. Dan kunt u de lamp als hoofdverlichting gebruiken als dat nodig is, maar ook dimmen als er meer sfeer gewenst is. Het dimmen van LED lampen doet u met een bijpassende LED dimmer. Heeft u al verlichting hangen en wilt u deze simpelweg vervangen? Dan is het belangrijk om te weten welke fitting deze verlichting nu heeft. LED lampen zijn met verschillende fittingen verkrijgbaar. Heeft u nog een oude dimmer en gaat u de lampen in uw woonkamer vervangen door LED, dan kan het zijn dat uw LED lampen gaan knipperen. Vaak heeft u dan niet de juiste dimmer. Neem in dat geval contact om met onze LED experts of lees hun blog.

De oplossing voor knipperende LED lampen